BAHAN DOH:
INTI:
*** Resipi simple versi saya : Gula aising mix dengan susu tepung nespray (secukup rasa) utk salut pada biskut bila dah masak...rasanya memang ummmph...2tahun lepas buat cara ni, anak2 buah habiskan biskut tak sampai sehari..
CARA-CARA MEMBUATNYA:
- Tepung gandum disangrai di atas api yang perlahan, sejukkan lepas tu diayak.
- Kemudian masukkan minyak sapi sedikit demi sedikit dan gaul hingga sebati...campuran akan jadi berderai.
- Masukkan marjerin juga sedikit demi sedikit , uli hingga menjadi doh yang lembut.
- Bentukkan doh mengikut bentuk kesukaan anda sama ada bulat2 atau bujurkan (isi inti sapa nak yang ada inti). Bakar pada 160 darjah celsius selama 20-25 minit....atau hingga masak
- Bila dah masak, golekkan atas gula aising.
- Cara buat inti...goreng kacang tanpa minyak, buang kulit, blend jangan halus sangat tau pas tu campurkan gula pasir.
xoxo
No comments:
Post a Comment