Thursday, March 3, 2011

BISKUT MAKMUR


BAHAN DOH:

  • 500 g tepung gandum
  • 1/2 tin kecil minyak sapi
  • marjerin ( kalau nak... )



  •  INTI:

  • 200 g kacang tanah ( Untuk yg tak nak kacang, boleh skip kan kacang ni..)
  • gula pasir secukup rasa
  • gula aising / gula pasir yang dikisar halus untuk disalut pada kuih

  • *** Resipi simple versi saya : Gula aising mix dengan susu tepung nespray (secukup rasa) utk salut pada biskut bila dah masak...rasanya memang ummmph...2tahun lepas buat cara ni, anak2 buah habiskan biskut tak sampai sehari..

    CARA-CARA MEMBUATNYA:

    1. Tepung gandum disangrai di atas api yang perlahan, sejukkan lepas tu diayak.
    2. Kemudian masukkan minyak sapi sedikit demi sedikit dan gaul hingga sebati...campuran akan jadi berderai.
    3. Masukkan marjerin juga sedikit demi sedikit , uli hingga menjadi doh yang lembut.
    4. Bentukkan doh mengikut bentuk kesukaan anda sama ada bulat2 atau bujurkan (isi inti sapa nak yang ada inti). Bakar pada 160 darjah celsius selama 20-25 minit....atau hingga masak
    5. Bila dah masak, golekkan atas gula aising.
    6. Cara buat inti...goreng kacang tanpa minyak, buang kulit, blend jangan halus sangat tau pas tu campurkan gula pasir.
    Okey. Untuk yang berminat, selamat mencuba k. Kadang-kadang buat biskut ni ikut kemahiran tangan masing-masing, pandai-pandaila kita adjust resipi tu ikut suka kita, yang penting menjadi. The biggest secret of good cooking is...cook with your own recipe..

    xoxo


    No comments: