My simple entry, untuk resipi kek Cheese Durian feberet
sekeluarga...Gambar...? Hehehe...x sempat nak ambil gambar sebab kek sekejap
jer dah habis. Resipi diolah atau dalam erti kata lainnya diubahsuai dari
resipi kek cheese oreo untuk bahan-bahan asasnya.
Inilah resipinya ye kawan-kawan ...
Kek Cheese Durian ala2 kek cheese durian Secret Recipe (Nama tambahan
semata-mata..haha)
Bahan2 utk base:
50 keping Biskut Marie [Dikisar Halus] - depend dgn selera korang lah ye,,
nak tebal letak byk..;)
1/4 atau 1/2 gelas butter [ dicairkan ]
Cara utk buat based:
1. Griskan acuan dgn butter, lapiskan dengan kertas minyak.
2. Adunkan biskut marie yang dikisar tadi dgn butter cair. Boleh masukkan
butter cair sedikit demi sedikit, pastikan keseluruhan biskut tadi mempunyai
kelembapan yang sekata. Tak semestinya guna habis butter kalau anda guna
sukatan yang 1/2 gelas tu ye...kalau tak nak lembap sangat boleh kurangkan.
Lepas tu masukkan biskut tadi ke dalam acuan, tekap dan tekan rata ke seluruh
permukaan acuan.
Sementara nak buat filling, bolehla panaskan oven ya adik kakak..
Bahan-bahan untuk filling:
250g Cream Cheese [ saya guna cream cheese Philadelphia ]
½ gelas gula halus [Durian dah manis, so gula tak perlu byk sangat]
400g isi durian
2 biji telur
¾ gelas susu nespray [saya guna 3sudu susu tepung nespray campur ¾ gelas air
panas ] –boleh guna fresh milk.
Additional Remark:
Untuk Kek Cheese Oreo, kita ada guna sour cream atau jus lemon campur plain
yogurt, dan juga esen vanilla….tp untuk kek durian ni, saya ketepikan semua
bahan2 tersebut…sebab nak makesure rasa durian tu still original… J
Cara-cara nak buat Filling:
1. Pukul/kisar
cream cheese bersama gula sehingga sebati.
2. Masukkan
isi durian, kemudian terus pukul lagi sehingga sebati…paling kurang saya ambil
masa 5 minit untuk memastikan isi durian betul-betul sebati dgn adunan cheese
tadi.
3. kemudian
masukkan susu tadi sedikit demi sedikit.
4. Masukkan
telur satu persatu. Dan terus pukul sehingga semua bahan bercampur sebati.
5. Last
sekali masukkan adunan tadi ke dalam acuan yang kita buat base roti marie tadi.
6. Bakarlah
guna kaedah baine marie / double boil..dan jgn Tanya aku berapa suhu yang aku
guna utk bakar kek ni, sebab aku guna oven besar yg ada dapur untuk masak
sekali tu, tak ada penunjuk suhu ye. So yang pasti bakar guna api bawah dalam
masa 50minit atau sehinnga masak….bergantung dengan ketebalan kek yang kita
buat.
Okey…sekian Selamat mencuba ya…..
P/S : Gambar nanti saya upload…itupun kalau kek tu masih lagi berbaki dalam
peti ais..hehe
No comments:
Post a Comment