Monday, January 16, 2012

KEK CHEESE DURIAN ............... My first attemp....

My simple entry, untuk resipi kek Cheese Durian feberet sekeluarga...Gambar...? Hehehe...x sempat nak ambil gambar sebab kek sekejap jer dah habis. Resipi diolah atau dalam erti kata lainnya diubahsuai dari resipi kek cheese oreo untuk bahan-bahan asasnya.

Inilah resipinya ye kawan-kawan ...


Kek Cheese Durian ala2 kek cheese durian Secret Recipe (Nama tambahan semata-mata..haha)

Bahan2 utk base:
50 keping Biskut Marie [Dikisar Halus] - depend dgn selera korang lah ye,, nak tebal letak byk..;)
1/4 atau 1/2 gelas butter [ dicairkan ] 

Cara utk buat based:
1. Griskan acuan dgn butter, lapiskan dengan kertas minyak.
2. Adunkan biskut marie yang dikisar tadi dgn butter cair. Boleh masukkan butter cair sedikit demi sedikit, pastikan keseluruhan biskut tadi mempunyai kelembapan yang sekata. Tak semestinya guna habis butter kalau anda guna sukatan yang 1/2 gelas tu ye...kalau tak nak lembap sangat boleh kurangkan. Lepas tu masukkan biskut tadi ke dalam acuan, tekap dan tekan rata ke seluruh permukaan acuan.

Sementara nak buat filling, bolehla panaskan oven ya adik kakak..

Bahan-bahan untuk filling:
250g Cream Cheese [ saya guna cream cheese Philadelphia ]
½ gelas gula halus [Durian dah manis, so gula tak perlu byk sangat]
400g isi durian
2 biji telur
¾ gelas susu nespray [saya guna 3sudu susu tepung nespray campur ¾ gelas air panas ] –boleh guna fresh milk.

Additional Remark:
Untuk Kek Cheese Oreo, kita ada guna sour cream atau jus lemon campur plain yogurt, dan juga esen vanilla….tp untuk kek durian ni, saya ketepikan semua bahan2 tersebut…sebab nak makesure rasa durian tu still original… J

Cara-cara nak buat Filling:
1.      Pukul/kisar cream cheese bersama gula sehingga sebati.
2.      Masukkan isi durian, kemudian terus pukul lagi sehingga sebati…paling kurang saya ambil masa 5 minit untuk memastikan isi durian betul-betul sebati dgn adunan cheese tadi.
3.      kemudian masukkan susu tadi sedikit demi sedikit.
4.      Masukkan telur satu persatu. Dan terus pukul sehingga semua bahan bercampur sebati.
5.      Last sekali masukkan adunan tadi ke dalam acuan yang kita buat base roti marie tadi.
6.      Bakarlah guna kaedah baine marie / double boil..dan jgn Tanya aku berapa suhu yang aku guna utk bakar kek ni, sebab aku guna oven besar yg ada dapur untuk masak sekali tu, tak ada penunjuk suhu ye. So yang pasti bakar guna api bawah dalam masa 50minit atau sehinnga masak….bergantung dengan ketebalan kek yang kita buat.

Okey…sekian Selamat mencuba ya…..
P/S : Gambar nanti saya upload…itupun kalau kek tu masih lagi berbaki dalam peti ais..hehe



No comments: