Udang galah :
Sumber Gambar : Google ^_^
Just want to inform here….. aku dah dpt udang galah yang ku
idam-idamkan….hoyeeeee…!!!!! Akhirnya last week, aku dengan my MIL pergila ke
tamu di Membakut. Alhamdulillah…jumpa la pulak udang galah dibahagian tempat
jual barang makanan basah. Aku apa lagi, tak nak cerita panjang…terus beli sekilo…rm25 sekilo ok ! Hahaha..harga? Tak
jadi masalah, aku pun malas nak tawar menawar. Untuk ibu mengandung macam aku
ni, asal dapat makanan yang diidam, itu tidak akan mengambil kira harga barang
yang kita nak. Pendek kata, biar habis duit, asal dapat apa yang kita nak…hergggh…memang
lupa dunia. Hahaha… dan ceritanya, bila balik ke rumah..apa lagi, aku tak
tunggu lama, terus rebus serai je udang galah tu. Korang masak apa? Selalu
masak udang galah macam mana? Kalau family hubby aku ni, dorang memang masak
rebus jugak udang tu, tapi dorang tak
campur serai, tak campur asam keeping, tak campur cili padi…Cuma masukkan
bawang jer. Kata my MIL, kalau masukkan serai nanti rasa udangnya hilang. Erm….
Aku? Aku tetap dengan resipi masakan udang rebus turun temurun dari mak aku ler…rebus
masukkan bawang merah, cili padi, asam dan yang paling penting…serai tu! Aroma
serai bergabung dengan aroma udang…Ppppperrrrrrggghhhhh…….memang marbeles ! Tak
kisah la pun kalau family hubby tak makan disebabkan kewujudan serai tu, yang
penting aku makan dengan penuh berselera sampai tak Nampak telinga.
Dabai Vs Kembayau :
Sumber Gambar : Google ^_^
Dabai….. ada sesiapa pernah tengok dan makan? Sure semua
pernah especially Sarawakian. Hehehe…tahu kenapa aku taip Dabai Vs Kembayau? Sebab
di Sarawak buah tu namanya Dabai, di Sabah nama buah tu dikenali dengan nama buah
Kembayau. Ok..sini aku nak mengulang tayang cerita macam mana Dabai dan
Kembayau tu punya cerita.
Di satu petang, tidak jauh dari roundabout membakut,
terdapat la gerai yang menjual banyak buah-buahan. Tujuan aku bawa hubby
singgah sana sebab nak beli langsat..tak terfikir nak beli dabai pun sebab aku
dah set dalam mind aku, di Sabah ni takda buah dabai. Ok..inilah sesi perbualan
ringkas aku dengan penjual sambil mengendong Zahin:
Aku: er…pakcik, ini buah dabaikan? [ konpinden habis ni muka
aku bertanya, tak terfikir langsung perbezaan bahasa ]
Pakcik: Bukan….ini buah kembayau… [ pakcik tupun jawab
dengan penuh konpiden ]
Jadi, bila mendengar pakcik penjual tu menjawab macam tu, di
kepala aku terus banyakla tanda soalan berterbangan. Tertanya-tanya la aku…pakcik
ni tak tahu buah dabai ke atau aku yang tak tahu buah kembayau? Oleh kerana aku
ni punya semangat ‘inquiry’ yang amatla sangat atau ‘itok’ bak kata orang Sarawak, jadi aku
membelila rm5 aka setengah kilo [1kg = Rm10.00 ---- mahal thou…padahal
berdasarkan putik buah dabai yang dijual pakcik tu, aku tahu buah tu tak lemak
dan isinya tak tebal, tapi aku beli gak sebab ini salah satu makanan yang
selalu mengganggu minda aku ]. Dan bila balik rumah, aku rendam dan makan, erm……..dabai
tu la kembayau. Apala……………………dan semasa pergi ke tamu Membakut dengan my MIL,
berhabisan aku membeli dabai yang cantik-cantik buahnya dengan harga rm4 sekilo
dan Rm7 sekilo. Murah beb ……… buah pun bagus. Balik rumah makan sampai nak
terkeluar isi perut..hahahaha…overload!
Terong Asam a.k.a terung Iban:
Sumber Gambar : Google ^_^
Pernah Nampak? Pernah? Pernah? Tak pernah? Ini satu lagi
makanan tempatan rakyat Sarawak. Mak aku selalu la tanam terong asam ni kat tepi-tepi
rumah. Buahnya masam…tapi sorry to say ye, kalau petik tak boleh terus makan. Kena
masak dulu…baru makan. Apa masakan boleh di buat dengan terong asam? Banyak
macam masakan boleh, antaranya :
1.
Tumis macam sayur biasa yang lain
2.
Jadi bahan tambahan dicampur dengan ikan/udang
---- pergggghhh…sedap wooooo…
3.
Masak
lemak pedas-pedas sikit….sedap! terus terasa nak meleleh air liur
membayangkannya..huhuhuhu…dahla tengah mengidam nak makan benda ni..
Buah ni kalau mentah warnanya hijau, masak pula warna kuning
ataupun kadang-kadang kuning oren. Kalau aku, selalunya kupas kulitnya, hiris2
macam kita selalu hiris buah epal, cuci..buangkan bijinya. Ada juga sesetengah
orang mereka tak buang kulit, Cuma kerat-kerat jer…dan ada juga yang suka masak
dengan biji-bijinya sekali [tapi mak aku tak suka kalau masak dengan biji
sekali…takut nanti jadi appendik katanya – sebab bijinya kecil-kecil macam biji
cili besar tu..] Rasanya masam-masam….paling malas masak terjun jer terung ni…pun
sodap! Makan lagi dengan nasi panas…..aiyyyooo…amma…appa…..
No comments:
Post a Comment